Debimetre Seçimi Nasıl Yapılmalıdır

Prosese en uygun debimetre seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Endüstriyel tip ölçüm sensörleri, prosesten prosese oldukça farklılık göstermektedir. Satın alım sürecinde, bu konuda uzman birilerinden destek almak çok önemlidir. Aksi taktirde ürünlerin ortama uyum sağlayamama veya o prosese uygun olmaması gibi durumlarla karşılaşılmaktadır.

Debimetre Nasıl Seçilir?

Debimetre, bir hat veya açık bir kanal içerisinden geçen akış miktarını saniye, dakika veya saat olarak tesbit eden gelişmiş elektronik sensörlerdir.

Debimetre seçimi yapılırken aşağıdaki bilgilerin belirlenmesi ve buna göre seçimin yapılması gerekmektedir.

Akışkan Nedir? (Ölçümü yapılacak olan madde nedir?

Hat Çapı Ne Kadardır? (DN50 – DN100 gibi)

Akışkanın Minimum ve Maksimum Debi Aralığı Nedir? (Debimetreler Belli aralıkları ölçmek için üretilen sensörlerdir. Mesela 0,6 – 6 M3/H gibi)

Hat İçerisinde Bulunan Basınç ve Sıcaklık Değerleri Nelerdir?

Akışkanın İçerisinde Partikül Mevcut Mudur?

İstenen Ölçüm Nasıldır? (Analog görmek yeterli – Dijital görmek ve kontak çıkışı almak – RS485 veya 4-20mA Çıkış Almak gibi…)

Bu bilgiler sağlandıktan sonra ölçüm için birçok veri elde edilmiş olur ve uzman kişi bu bilgiler ışığında belirtilen prosese en uygun maliyetli debimetre seçimini yapabilmektedir.

Çok çeşitli debimetreler mevcut olup, bu ürünleri seçerken akışkanın durumu çok önemlidir.

Örnek verilecek olursa, Glikoz sıcaklığı değiştikçe yoğunluğu da değişen bir maddedir. Burada ölçüm yapmak çok zordur. Ancak imkansız değildir. Bu tür ortamlarda önerilen ise, glikozun debimetrenin içerisinden hep aynı derecede geçirilmesidir. Aksi halde debimetre de farklı okumalar yapabilmektedir. Yoğunluğu değişse dahi okuma yapabilen debimetreler de vardır. Ancak maliyetleri oldukça yüksektir.

Dünyada en çok kullanılan debimetre türü Elektromanyetik Debimetre’dir. Faraday’ın iletkenlik prensibine bağlı olarak çalışmaktadır. Elektromanyetik debimetreler, iletken olan tüm sıvıların ölçümünü yapabilmektedirler. Çok farklı çeşitleri mevcuttur. Özellikle içme suyu tesisleri ve atık su tesislerinde çok sık kullanılmaktadırlar. İçerisinde akışı engelleyecek herhangi bir parça yoktur. Kenarlara gömülü olan sensörleri aracılığıyla ölçüm yapmaktadır.

Tüm debimetreler, tam dolu geçme esasına göre ölçüm almaktadırlar. Yani akışın hat içerisinde hava boşluğu olmayacak şekilde dolu geçmesi gerekmektedir. Aksi halde debimetreler yanlış okuma yapabilmektedir. Çok nadir debimetreler, hat yarı dolu geçse bile okuma yapabilmektedir. Bu debimetrelerin de hem maliyetleri çok yüksek hem de yarı dolu geçen hattın debisini okurken hassasiyetini azaltmaktadır.

Daha fazla detay için temsilcilerimizle iletişime geçebilirsiniz…